Counter-Strike 2 Rehberi
Counter-Strike 2 için teknik ve taktik bilgiler içeren rehber kıvamında yazı.

2008 yılından 2020’ye kadar etkin olarak Counter-Strike oynamış biri olarak bugün düşük rütbede bulunan ya da belirli rütbede takılı kalanlar için check-up niteliğinde rehber hazırladım.
Metni okuyan sizlerin, yaptığınız hataları ya da neyi yapamadığınızı bu metni okuduktan sonra tespit edip o noktalara yoğunlaşacağınıza inanıyorum.
Ayrıca bu metin, sizlere bir şeyler katacağından şüphem olmasa da aslen size yararlı bilgileri nasıl öğreneceğinizi öğretme amacı taşır.
Rehberin hedef aldığı kitle ağırlıkla Counter-Strike 2 için olsa da şüphesiz, bugün tüm Counter-Strike oyunlarının genel mantığında bir değişiklik olmadığı için dileyen okurlarımız yazıdaki değinilen noktaları oyunun diğer sürümlerinde de kullanabilir.
Ayrıca metnin içeriğinde başka oyunlarda da kullanabileceğiniz bilgiler de mevcuttur. Counter-Strike geliştiricileri oyunu tümüyle yeniden yapılandırdı ve ilaç gibi bir rehber ile hazır her şey silbaştana dönmüşken, yüksek rütbelere doğru hızla ilerleyin. Uzun soluklu bir yazı sizi bekliyor, en sevdiğiniz içeceğinizi alın ve metnimizin keyfine bakın.
Temel Dereceli Konuları [1.0]
• Oynayış Tarzı
• Aim ve Bilek Koordinasyonu
• Takım İçi ve Karşı Takım ile İletişim
• Kullanılan Silah(lar)
• Harita Bilgisi
• Terminoloji Bilgisi
• Harita İçi Strateji
• Öngörü Yeteneği
• Bomba Bilgisi
• Ekonomi Yönetimi
Oynayış Tarzı [1.1]
Far Cry 3’ten Vaas Montenegro’nun da dediği gibi “Delilik, aynı s**** şeyi tekrar, tekrar ve tekrar yapıp, sonrasında sonucun değişmesini beklemektir.”
Bu yüzden kolayca öngörülebilen bir oyun sergiliyorsanız, karşı takım sizin hamlelerinizi daha kolay ekarte edecektir. Elbette, temel oyun tarzınızın olması da gerekiyor. Temel oyun tarzınızın olmaması özgüveninizi yok edeceği için bu çözülmesi kolay oyun tarzınızın olmasından daha kötüdür.
Bu konu bir yapay zekânın algoritmayı çözmesine benziyor. Kendi algoritmanızı kolay yaparsanız, karşınızdaki somut bir zekâ bunu çok kolay çözecektir. Temel oyun tarzınızın yanında birçok yan tarzlar geliştirmeniz gerekiyor. Temel oyun tarzınız agresif, pasif gibi farklılıklar gösterebilir. Kimi zaman öyle bir özgüveniniz olur ki o momentumu ileriye taşırsınız. Kimi zaman ise o kadar iyi hissetmezsiniz ve geride kalır geriden oyun oynarsınız. Bunun haricinde bazen sizin akışa uyum sağlamanız gerekebilir, öyle ki rakibiniz aşırı agresif oynarken sizin de aşırı pasif oynamanızın gerektiği durumlar olabilir.
Aim ve Bilek Koordinasyonu [1.2]
Aiminiz ne kadar iyi olursa olsun, aiminizi doğru konumlandırmadığınız sürece dezavantajla oyunu oynamayı sürdürürsünüz. Örneğin aiminiz bir yeri tutarken hedefin kafasının olabileceği veya çıkabileceği noktalarda ya da normal zamanlarda kafa hizasında olmalıdır. Bunu yaparken kullandığınız silahın da önemi var. Dediklerimin aksine, AWP kullanırken aimi kafa hizasında tutmak gerekmez çünkü bildiğiniz gibi bel ve belden yukarısına atılan tek mermi, birini öldürmeye yetiyor.
Daha fazlasını söylemek gerekirse, yapacağınız bilek hareketini en aza indirgemek sizin lehinize sonuçlanır. Karşınızdaki kişinin yapacağı fare hareketiyle sizin yapacağınız fare hareketinde bir fark olursa sizin onu daha önce vurmanız çok daha olasıdır. Çünkü o fare hareketini yaparken bile zaman kaybediyorsunuz. Ayrıca, oyundaki rolünüze göre de farenizin hassasiyet ayarını ayarlamanızda fayda var. Hassasiyetinizi ayarlarken şunu göz önünde bulundurun: Yüksek hassasiyette fareyi kullanırken uzaktaki hedefi vurmakta zorlanırken düşük hassasiyette de tam tersi yani yakındaki hedefi vurmakta zorlanabilirsiniz.
Her zaman kafa hizası düşündüğünüz noktada olmaz. Örneğin de_cache’de boost’a çıkmış oyuncunun kafası, bariz olarak, her zaman olduğu yerde olmaz. Bu gibi durumlara ayak uydurmak için atölyeden pre-fire haritalarını ziyaret edip, antrenmanlar ile düşmanın kafasının çıkmasının olası olacağı yerleri öğrenebilirsiniz.
Takım İçi İletişim [1.3]
Takım içinde olan iletişiminiz, takım arkadaşlarınıza olan tavrınız oyunun kaderini değiştirir. Eğer yaptıkları her hatalara karşı küfürler ederek onlara bir şey diyorsanız, sessize alınmanız çok olasıdır. Sessize alınmasanız bile onlarda bir insan olduğu için karşılık vereceklerinden dolayı iş, sözlü tartışmadan oyun içi fiziki çatışmaya kadar dönebilir.
Hepimizin sinirli olduğu, tilt olduğu ya da oyundan yıldığı anlar vardır ancak takım arkadaşlarınıza sataşarak bu hisleriniz geçmeyecek; yaptıklarınızın sonucu hislerinizi daha da kötüye körükleyecek.
Gördüklerinizi, duyduklarınızı, yaptıklarınızı ve olanları eğer takım arkadaşlarınızın duyması önem arz ediyorsa söyleyin. Bomba atarken, atmadan önce bile söylemenizde fayda var çünkü bir noktaya biriniz smoke atarken biriniz molotof atarsa sadece ekipmanınızı heba etmiş olursunuz. Takım arkadaşınızla beraber bir şey yapmadan önce planlayın, sonra planı iletişim kurarak yürütün.
Beşli girmediğiniz maçlarda muhakkak TeamSpeak, Discord gibi iletişim uygulamaları kullanın. Kullanmadığınızda oyun içinden Türkçe iletişim içerisinde olduğunuzdan dolayı o Türkçe bilmeyen takım arkadaşınızı iletişimden itmiş oluyorsunuz. Oyunda eğer hepiniz aynı milletten değilseniz İngilizce konuşun, konuşturun. Çünkü iki Rus oyuncu bunu yapmadığında nasıl oyundan kopup sinir krizine giriyorsanız onlar da aynı şekilde bu sorunu yaşıyor.
Öte yandan hiç iletişime girme şansınız yoksa girdiğiniz maçı zaten kaybetmeye oynuyorsunuzdur çünkü artık maçı dokuz kişiye karşı oynuyor olacaksınız.
Karşı takım sizi kışkırtmaya ve sinirinizi bozmaya çalışabilir. Karşı takımın içerisinde olanlardan emin değilseniz, dediklerine kulak asmamanız gerekiyor. Emin olsanız bile yine de şüpheci olmanız, her daim tetikte olmanız önemli. Onun dışında, umursamamaya bakın bunu yapamıyorsanız ise onları sessize alıp oyununuza bakın.
Kullanılan Silah(lar) [1.4]
Kullandığınız silahlar, sık kullanılan ve diğer olarak ikiye ayrılır. Sık kullandığınız silahları kontrol etmesini öğrenmeniz gerekiyor. Sık kullandığınız silahlarda zorluk çekiyorsanız üst rütbelere çıkmanız neredeyse imkânsız gibi. Silah ile sadece spray atabilmeyi öğrenmek de yetmez.
Kullandıklarınızın hangisinin kafadan tek vuruş ile öldürdüğünü hangisinin öldürmediğini ya da vücuda doğrudan atılan kaç mermi de rakibinizin öldüğünü öğrenmekte de fayda var. Belki rekabetçi seviyesinde ihtiyaç duymayabilirsiniz ancak rekabetçiyi aştıktan sonra Faceit gibi platformlarda verdiğiniz hasar raunt bitinceye dek gösterilmiyor, takım arkadaşlarınızla iletişiminizde bu bilgileri verebilmek oldukça önemlidir.
Bununla beraber, artık bir oyun içerisinde 15 adete kadar silah envanteriniz olacak. Slotlarınızı arzu ettiğiniz silahlarla dolduracaksınız. Bu nedenle envanterinize alacağınız silahların hangisinde daha iyi olduğunuzu öğrenmeniz gerekiyor.
En çok kullanacağınız 15 ekipmanın envanterinize alsanız bile bu 15 silahın arasında sık kullanmadığınız silahlar da mutlaka olacaktır. İşte daha az sıklıkla kullanacağınız silahları da az çok kullanmayı biliyor olmanız gerekiyor. Her zaman sık sık oynadığınız silahlar ile oynayamayacağınız için, daha az tercih ettiğiniz silahlar ile de antrenman yapmanız önem arz eder. Çünkü sadece sık kullandıklarınızla ölümcül bir oyuncu oluyorsanız, 24 rauntluk oyunun hepsi her zaman oynanmıyor, oynansa bile gun round dediğimiz eller dışında önemsizleşmiş olursunuz.
Son olarak, kullandığınız silahın efektif mesafesini öğrenin. Çünkü rakiplerinizle uzaktan çatışırken buna göre hareket edeceksiniz.
Harita Bilgisi [1.5]
Tek haritada oynuyorsanız burada bir sıkıntı var demektir. Farklı haritalar sizin oyundan daha yavaş sıkılmanızı sağlar. Sonuçta oyunu eğlenmek için oynuyorsunuz. Ayrıca farklı haritalar farklı stratejiler demektir. Başka bir haritada gördüğünüz, denk geldiğiniz bir stratejiyi başka bir haritaya uyarlayabilirsiniz ya da o gördüğünüz strateji size yenisini üretmek için ilham olabilir.
Haritayı öğrenirken belirli noktaların isimleri olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Her haritada bu detayın olduğunu düşününce, haritayı görsel olarak öğrenmenin yanında bölgelere ne adı verildiğini de öğrenin, öğrenmeniz takım içi iletişiminizi artıracaktır. Ek olarak, spawn noktalarına göre birisiyle ne zaman çatışma alanına girerim gibi soruları sorarak bunları da tespit etmeniz, haritada rakibe karşı daha temkinli savaşa girmenize sebep olacaktır.
İlaveten, her haritada smoke, molotof, flash ve el bombalarının fırlatılacağı belirli yerler vardır bunları da öğrenmek sizi bir üst rütbeye çıkarırken yardımcı olacak.
Terminoloji Bilgisi [1.6]
Hayattaki her alanın kendine özgü dili ve terimleri vardır. Bu, oyunlarda da böyle. Kullanılan terimler iletişimi güçlendirir, kısa ve öz tutar. Bir rally sürücüsü düşünün, yanındaki yardımcı pilot ona terminoloji dışından yani doğrudan düz konuşarak yönlendirmeler yaparsa bırakın yarışı bitirmeyi araç bir sonraki virajda şarampole yuvarlanır. Çünkü rally motor sporu hızlı bir spor olduğu için yüz-iki yüz metrelik mesafeler birkaç saniye içinde alınıyor, iletişiminizi kısa ve öz tutmalısınız ki pilot virajları alabilsin. Yoksa iş işten geçmiş olur.
Counter-Strike’daki terimleri de bilmeniz size faydalı olacaktır. “Popflash, eco, half-buy, stack, double fake, flank, camp, entry, lurker, baiter” gibi terimler oyunda sık sık kullanılır ve bunları bilmeden yükselebilmek çok zordur.
Harita İçi Stratejiler [1.7]
Yeni stratejileri kovalayın, kendiniz stratejiler üretin uygulamaya koyun. Counter-Strike 2 tabii ki bir takım oyunu ancak her oyuncunun bireysel stratejileri de şart. Oyunu kazanmaya direkt %100 etki de bulunmak zorunda değilsiniz ancak o %20’lik kısım sizin yapmak zorunda olduğunuz minimum kısımdır. Bu %20’lik kısmın içinde aim’den tutun kendinizi pozisyonlamaya kadar farklı etkenler bulunur. Stratejileriniz ise bu ölçeğin büyük bir kısmını oluşturur. Ayrıca hep aynı stratejileri uygulamak 1.1’de bahsettiğim gibi sizi kötüleştirir. Oldukça bol strateji havuzuna sahip olun.
Öngörü Yeteneği [1.8]
Rakibinizin bir sonraki adımını tahmin etmek çok zor bir şey olduğunu düşünmüyorum. Çünkü sonuçta dereceli oyundasınız, orası o kadar gelişmiş insanların bulunduğu bir ortam değil. Ancak şöyle de bir gerçek var: bu yetenek oyunu oynamaya devam ettikçe kendiliğinden kazanılıyor. Farklı haritalarda, farklı stratejilerinizi kullanmaya yılmadan devam ederek çok geçmeden siz de ağır ağır bu yeteneği elde edeceksiniz. Öyle ki bir süre sonra bir sonraki adımından da öte birkaç adım ötesini bile görebileceksiniz.
Bomba Bilgisi [1.9]
Hangi bombanın ne işe yaradığını iyice kavrayın. Her bombayı inceleyin, nasıl işlediğini öğrenin. Örneğin bir el bombası herhangi bir yüzeye çarptığında çıkardığı ses kendisine has bir sestir ve onun bir el bombası olduğunu anlarsınız. Aynı şekilde smoke bombasında da bu böyledir. Fakat bazı bombalar bir sesi paylaşır ve bu ses ile sizi yanıltmaya çalışabilirler. Örneğin flashbang ile decoy bir yüzeye çarptığında aynı sesi çıkartır.
Bunun dışında kimi bomba bir yüzeyde hareketsiz kalıncaya kadar patlamaz kimisi ise zamanlıdır ve zamanı gelince patlar ya da el bombası pişirilmez ister elinizde on saniye tutun ister üç saniye o bomba yine aynı sürede patlayacaktır. Bunun dışında söylenecek pek bir şey yok. Daha önce de belirttiğim gibi her haritanın kendine özgü noktaları var ve bu noktalardan fırlatacağınız belirli bombalar var. Bunları da öğrenmeniz size çok yardımcı olacaktır.
Ekonomi Yönetimi [1.10]
Oyun içindeki para yönetiminiz oyunu kazanmanıza yardımcı olacak en büyük etkenlerden bir diğeridir. Çünkü ecoya düşüp düşmeyeceğiniz yaptığınız harcamalara bağlı olarak değişir. Tabii her el sonu kaybetmeye ve kazanmaya bağlı olarak gelen miktar farklılaşsa da hâlihazırda elinizde bulunan paranın bir yere kaybolmadığı da bir gerçek. Bu finansal yönetim elbette biraz da öngörüyle alakalı olsa da bu finansal yönetim için bir matematik profesörü olmanıza da gerek yoktur.
Bunu basit bir senaryoda anlatacak olursak:
Diyelim ki 4100 dolarınız var ve CT tarafındasınız, satın almanız gerekiyor. Aynı zamanda biliyorsunuz ki T tarafı tam teçhizatlı. Bu durumda gidip de 1000 doları ful zırha harcayıp sonrasında bir m4 satın almanın mantık dışı olacağını söylememde bir sakınca görmüyorum. Çünkü zaten tam donanımlı T takımının ellerinde ya ak-47 ya da AWP gibi silahlar olacağı için kafanıza atılacak her mermi sizi öldürmeye yetecektir. Bu yüzden bu gibi bilindik durumlarda ful zırh almanın bir yararı yoktur.
Bunun yerine sadece yelek ve M4 alıp kalan 350 dolarınızı bir smoke için harcayabilirsiniz. Böylece tutacağınız bomba alanında size zaman kazandıracak ya da pozisyonlanmanızı daha da güçlendirecek en azından elinizde bir bomba olacak. Bunun haricinde eğer diğer raunt için de para ayırmanız gerekiyorsa sadece yelek, Famas, smoke ve tek flash da satın alabilirsiniz. Bu sayede 600 doları da diğer ele ayırmış olursunuz.
Ek olarak, bunun tam tersi durumlarda var. Yani karşı tarafın full-buy yapamayacağının bilincindeyken full-buy yapmak israftan başka bir şey değildir. Rakibinizin eco kalacağını biliyorsanız ve sizin yeniden satın alım yapmanız gerekiyorsa SMG türünde satın alım
yapmanız yeterli olacaktır. Ayrıca SMG ile, P90 hariç, vurduğunuz düşmanlardan 300 dolar yerine 600 dolar kazanırsınız.
Ekonominizi yönetmek sadece satın alırken yaptığınız dikkatli ve zekice seçimlerinizle olmaz. En çok gördüğüm huylardan bir tanesi raunt başında dört bombasını ilk saniyede fırlatıp ortalıkta kalan oyuncular. Eğer bombanızı kullanmanızı gerekmiyorsa fırlatmayın. Elbette bazen rakibinizi öngörüp bunu yapıp yanıldığınız kısımlar olacaktır. Böyle durumlarda tabii ki bombalarınızı kullanın.
Silah saklama konusuna o kadar detaylı girmeyeceğim bile… Bomba senaryosu haritasında oynuyorsanız yani haritanın başında “de_” varsa, T takımı silah sakladığında bir sonraki el için ücret almaz. Eğer saklıyorsanız, ölmeyeceğinizden emin olun. CT iseniz silah saklasanız bile paranızı her hâlükârda alıyorsunuz. “cs_” etiketli haritalarda ise durum tam tersi olmakta. Yani cs_office haritasında saklayan CT oyuncusu para almaz.
Arkadaşlarınıza silah atarken de dikkat edin. F3 basıp otomatik satın almayla silah atarken aslında finansal olarak çöküyorsunuz.
Şöyle anlatayım; 3000 dolarınız var, sizin satın alma ihtiyacınız yok, takım arkadaşınıza ak-47 atmanız gerekiyor ve geçen elden de sağ çıktınız. Geçen elde çatıştığınız için zırhınız zarar gördü. Yeni rauntta arkadaşınıza silah atmak üzere olduğunuz zamandayken F3 tuşuna basarak satın aldığınızda ilk önce 650 dolar ile yeleğinizi değiştireceksiniz kalan 2350 dolar ile de Galil alıp onu atacaksınız. Sonuç berbat bir ekonomi. Yani kısacası bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Bu gibi durumlarda menüden kendiniz satın almanız sizin yararınıza olacaktır.
Bir başka yöntem ise el sonu çöpçülük yapmaktır. Ölmüş takım arkadaşlarınızın ya da rakiplerinizin cesetlerinin yakınlarında bomba, imha kiti gibi araç gereçleri toplamaya çalışın. Bu da bayağı iyi para tasarrufu sağlar. Ek olarak, eğer T takımındaysanız ve raunt bitmiş yeniden doğma bölgelerine gitmek üzereyken o arada bomba kurma şansınız varsa kurun. Oradan gelecek ek para da sizi rahatlatacaktır.
Bunun dışında başka ekonomi hakkında diyeceğim bir şey yok, burada yaptıklarınızın karşı takımın yapmasına da izin vermeyin ki ekonomilerini çökertebilesiniz. Örneğin, yere düşmüş silahları bug’a falan atın. Silahlarını saklamalarına izin vermeyin. Bomba haritalarında silah saklayan T takımını, eğer saklamaya gittiyse, zamandan önce değil sonra öldürmeye çalışın.
Sıkça Yapılan Hatalar [2.0]
Başkalarının ayarlarını kullanmanız, sık ayar değiştirmeniz, bence, büyük bir hata. Çünkü zaten bir ayara alışmak uzun süre alırken üstüne siz kendi rahat etmediğiniz bir ayara geçiyorsunuz. Önemli oyuncuların, iyi oynadığını düşündüğünüz arkadaşlarınızın veya insanların ayarlarını almak sizi daha iyi bir oyuncu yapmaz. Oturup kendiniz en rahat ettiğinizi düşündüğünüz ayarları yapmaya çalışın. Yapmakta zorlanıyorsanız bile bir sürü yardımcı program, yazı ve video var. Bu kaynaklardan yardım alın. Başkasının rahatı sizin en rahatsız olduğunuz şekilde olabilir. Sisteminizi bir ayara oturttuktan sonra da hemen vazgeçmeyin bir süre verin ve deneyin.
Öldüğünüz her zaman mazeret bulmak motivasyon düşürücü ve gelişiminize engel olacak bir davranış. Bazen sadece yanlış oynamışsınızdır, bazen sadece rakibiniz sizi alt etmiştir. Bazen sadece işler yolunda gitmemiştir. Bazen olur böyle şeyler. Sürekli mazeret bulursanız hatayı kendinizde değil başkalarında ararsınız ve nihai olarak kendinizin zaten mükemmel olduğunu ancak etrafınızdakiler yüzünden bu durumda olduğunu savunur, gelişimden yavaş yavaş uzaklaşırsınız.
Her iyi oynayan oyuncuyu hile diye etiketlemek de bence yanlış bir davranış çünkü zihinsel olarak kendinizi buna inandırırsanız özgüveniniz onun karşısında düşecektir ve gireceğiniz çoğu savaşı ne yazık ki ona karşı kaybedeceksiniz. Bu yetmiyormuş gibi takım arkadaşlarınıza da bu durumu ifade edince onlar da aynısını düşünmeye başlarsa maçı elinizle onlara teslim etmiş olursunuz. Eğer gerçekten hileyse bile banlanacağından şüpheniz olmasın.
Tabii ki bu dediklerim mevlana.exe gibi bariz hileler için geçerli değil.
Bir diğer önemli konu ise tetik disiplininizin olmaması. Tetik disiplini kısaca, düşmanı gördüğünüzde vurmamaya gayret etme durumuna verilen isimdir. Elbette göz göze geldiğiniz rakibi vurun, benim bahsettiğim senaryolar arkaladığınız her düşmanı anında indireceksiniz diye bir kaidenin olmadığı yönünde. Düşmanınızın belli bir süre geçip gitmesine izin vermek bir düşmandan daha fazla düşmanı öldürmeye hatta eli kazanmanıza bile sebep olabilir. Düşmanınızı güdün, takım arkadaşlarınızla iletişimde kalın ona göre direktifler vererek hem takım arkadaşlarınızı güvende tutun hem de raundu. Çünkü çoğu zaman, doğal olarak, önünüzden ilerleyen arkadaşınızın ölmediğini görürseniz etrafın temiz olduğunu düşünürsünüz. Bunu kendi lehinize kullanarak düşmanlarınıza küçük sürprizler hazırlayın.
Tetik disiplininin bir diğer önemli konusu ise ateş etme zamanı geldiğinde hedef önceliğidir. Bu koşullar kalan zamana göre değişim sağlayabilir. Düşünün ki önünüzde üç düşman var ve raundun bitmesine de en az elli saniye var. Bu üç düşmandan biri bombayı kurmak üzere, diğer ikisi de pozisyon almış duruyor. Bu durumda önceliğiniz, bence, en uzaktaki düşmandan en yakındakine doğru öldürmektir. Çünkü uzaktaki düşmanı vurmak yakındakine göre daha zordur, bu nedenle önce zor olanı halletmeyi deneyin sonra yakınlardakini öldürün. Ancak raundun bitmesine çok kısa bir süre kaldıysa tabii ki bombayı kuran elemanı en önce öldürmelisiniz.
Ayrıca, eğer düşmanlarınızın silahları fark gösteriyorsa, örneğin birinde ak-47 varken diğerinde glock varsa tabii ki önceliğiniz ak-47’liyi düşürmek olmalı.
Ek olarak, line-up dediğimiz bir kavram var ve bu kavram ise rakiplerinizin arka arkaya dizilmesine denir. Eğer dizilme durumu varsa o durumu beklemeye çalışın.
Bariz olarak: oyun oynamaktan çok uzun süre ayrı kaldıktan sonra direkt dereceli oyuna girmek. Buna açıklama yapmaya bence gerek bile yok. Önce kas hafızanızı yeniden canlandırın.
Öğretici Videolar, Yazılar, Uygulamalar [3.0]
Şu an bunu okuyarak zaten öğretici bir etkinlik yapmaktasınız. Aynen bunun gibi fakat görsellerle desteklenmiş hatta tamamen görsellerden oluşmuş içeriklere de göz atabilirsiniz.
Youtube’da bir sürü rehber videosu, strateji, oyun tarzı, taktik, metot vb. hakkında içerik bulunmakta. Bu tür videolar sizin gelişiminize ayrıca yardımcı olacaktır.
Az önce bahsettiğim içeriklere bakmayı sevmiyorsanız bile bir demo indirip izlemek, en sevdiğiniz oyuncuyu ya da idolünüzün POV demolarını izleyip ve onları inceleyerek kendinize bir şeyler katabilirsiniz. Sadece en sevdiğiniz oyuncuyu izlemeniz eksik kalır. Tüm oyunu detayla incelemek kim neler yapmış, takım liderleri oyuncularından neler istemiş, neler yaptırtmış gibi bir sürü konu başlığı altında bunları detaylıca inceleyip not çıkartabilirsiniz.
Eğer siz inceleyemiyorsanız bile, inceleyen bir sürü insan bunu internette paylaşıyor. Analizlerini izleyip siz de aydınlanabilirsiniz. Analiz videosu izlemekten bir süre sonra zaten siz kendiniz maçı ve oyunu analiz etmeye başlayacaksınız bile.
Daha fazlasını söylemek gerekirse, Steam Topluluk Atölyesi’nde bir sürü gelişiminize destek olacak haritalar bulunmakta ve her harita konu konu ayrılmış onlara özel yapılmış olarak sizlere ücretsiz sunulmaktadır. Bu haritaları indirip oynadığınız için doğal olarak interaktif etkinliklerdir ve sizi de bir şey yapmaya zorlayacağı için daha zor sıkılırsınız. Arkada çalan en sevdiğiniz müzikler ile yeni bir şeyler öğrenerek gelişiminizi sürdürür, oyundan alacağınız keyfi katlarsınız.
Perspektif [4.0]
Perspektifin ne olduğunu bilmek size oyunda ciddi bir avantaj sağlar. Perspektif ile ilgili çok sıkıntılar çekildiğini görüyorum. Demek istediğim, hayatınızda en az bir defa da olsa çoğunuz “adamı görmeden öldüm ya” gibi sitem ettiğiniz olmuştur. Bunun nedeni perspektif bilmemenizle alakalı. Perspektifi öğrendikten sonra neden görmeden öldüğünüzü anlayacaksınız.
Başlamadan önce bahsedilmesi gereken bir durum var: Counter-Strike’da FOV denen bir ayar ve bu ayarın geniş adı “field of view” ya da “field of vision” yani “görüş alanı”. Bu ayar iki yöntemle değiştirilebilir.
Birincisi, bu ayar konsol komutlarında “fov_cs_debug 90” diye geçer ve sabittir yani bu ayarı değiştirmek mümkün değildir.
İkincisi ise çözünürlük ayarlarınızla oynayarak bunu değiştirme imkânınız vardır. Eğer daha geniş çözünürlükte oyunu oynarsanız FOV’unuz biraz daha genişler. Tek bir monitör kullanmak şartıyla FOV’u artırabileceğiniz en yüksek değer 106 derecedir. Bu dereceye ulaşmak için 16:9 oranında ve 1280×720 ya da 1920×1080 çözünürlüklerinde oyunu oynamanız gerekir.
Çoğu profesyonel oyuncu 4:3 1024×768 ayarlarında oynar, çoğu alışkanlıktan yaparken kimisi düşmanların yatay düzlemde gerildiğini ve daha kolay görebildiği için bu ayarları tercih ettiğini iddia eder. Ek olarak, düşük çözünürlüğün FPS’yi artırdığını da düşünürsek bu nedenlerle de o çözünürlüğü tercih ediyor olabilirler.
Yani 4:3 1024×768’de oynayan oyuncular 90 derecelik açıda oyunu oynar ve o 16 derecelik açıdan mahrum kalırlar.
Not: FOV, yatay ve dikey olmak üzere ikiye ayrılır. Dikey FOV her zaman 74 derece iken, yatay FOV bahsettiğim gibi değiştirilebilir.
Bu bilgileri öğrenmenin ardından bahsedeceğim durum her iki oyuncu için de 1024×768 çözünürlüğünde 4:3 oranında ve 90 dereceye sabit FOV’da olacaktır.
Yaya olduğunuzu ve karşıdan karşıya geçmek istediğinizi düşünün. Sağınıza ve solunuza araba geliyor diye bakmak için yola bakmanız gerekiyor. Ancak sol tarafınızda kocaman bir tır park etmiş ve kafanızı yola uzattığınız gibi ölüyorsunuz. Sol taraftan araba gelip gelmediğini nasıl anlarsınız?
Cevap: Tır ile aramdaki mesafeyi açarak uzaktan bakarak.

Resimde de gördüğünüz gibi tırdan uzaklaşarak perspektifi kendi lehinize kullanarak sol taraftan araba gelip gelmediğini görebildiniz. Bu mantık Counter-Strike 2’de de diğer oyunlarda da aynen geçerlidir.
Bir köşeden kafanızı çıkarmadan önce orada düşman olduğunu düşünüyorsanız, köşeye olan uzaklığınızı mümkün olduğunca uzun yapmalısınız ki düşmanı daha önce görme şansınız olsun.
İllaki köşeden kafanızı çıkarmanıza da gerek yok. CT oynarken bomba alanlarını tuttuğunuz için T’nin geleceği yerlere karşı kendinizi olabildiğince uzakta konumlandırarak rakibinizi ilk görme avantajını elde edin. En basitinden de_Dust II’de long’tayken kapıya duvarın dibinden bakmak yerine arka taraftaki duvara yaslanarak bakmayı deneyebilirsiniz. Elbette Counter-Strike 2 o kadar toz pembe bir oyun değil, flash ve smoke gibi sizi olumsuz etkileyecek teçhizatlar kullanabilirler. Ben sadece fikir olsun diye bu örneği verdim.

Uzun lafın kısası aşağıda ekteki gibi pozisyonlar sizin yararınıza olacak. Eğer bunun tersini yapıyorsanız, düşmanınızı görmeden ölüyorsunuzdur çünkü perspektif konusunda eksiksinizdir.

Donanım [5.0]
Buraya kadar okuyan sizlerin yeterli düzeyde donanıma sahip olduğunu varsayarak bu metni hazırladım. İşin sanal kısmını geride bıraktıktan sonra ne yazık ki bir de gerçek boyutu da var. Counter-Strike 2 her ne kadar P2W tutumdan çok uzakta bir oyun olsa da donanımsal olarak bazen rakibinizin gerisinde kalabilirsiniz. Belki 60 hz bir monitörde oynamak zorundasınızdır veya kullandığınız fare o kadar iyi değildir, istediğiniz DPI seviyesinde kullanamıyorsunuzdur. Bunların elbette yetenekle bir alakası olmayan somut şeylerin olduğu çok açıktır. Karşınızdaki oyunculara karşı ping, yetersiz donanım gibi sorunlar ile dezavantajlı durumuna düşebilirsiniz.
Bu gibi durumlar üzücü olsa da bunu aşmanın tek yolu daha iyi donanım satın almaktan geçer. Ancak unutmayın ki yeteneksiz olup da bunlara sahip olan rakiplerinizi saf yeteneğinizle alt edebilirsiniz.
Osman “Crennips” KAMIŞ