ABD Ordusu Oyunlara Yatırım Yapıyor

ABD Ordusu, daha fazla kişiyi askere alma çabasıyla oyunlarda reklam ve sponsorluk harcamaları yapıyor.

Eyl 12, 2023 - 06:58
Kas 25, 2024 - 15:30
 0  2
ABD Ordusu Oyunlara Yatırım Yapıyor

ABD Ordusu, daha fazla kişiyi askere alma çabasıyla oyunlarda reklam ve sponsorluk harcamaları yapıyor.

ESL’in CS:GO turnuvaları gibi etkinliklere sponsor olması dışında ordunun reklamlarının ön cephesi olarak yayıncılara da yöneldiği görülüyor.

Vice’a göre, ana kurul tarafından paylaşılan “Ordu İçi Belgeler”, ABD ordusunun Call of Duty etkinliklerine sponsor olmayı planladığını ancak Activision’daki son cinsel taciz iddialarının ardından sponsorluklardan vazgeçtiğini ortaya koyuyor.

Belgeler, birincil olarak “kadınların, siyahileri ve hispanikleri ordu bünyesine katma hedefine” odaklanma ve yaş aralığı olarak da 18 ila 24 yaş arasını hedeflediğini gösteriyor.

Sağlanan fonların büyük bir kısmı, WWE, Twitch, Call of Duty League ve Paramount Plus Halo televizyon dizisi olmak üzere 3,8 milyon dolar birkaç farklı kuruluşa dağıldı.

IGN, oyun haberleri yayınına tahsis edilen 600.000 $ ile verilen fonların en üstünde yer alıyor.

OpTic Chicago ve Texas da finansmanla ilgili isimler listesinde yer aldı. Chicago için 1 Aralık 2021’den 30 Kasım 2022’ye ve Teksas için Şubat’tan Eylül 2022’nin sonuna kadar toplam 600.000 ABD Doları tahsis edildi.

YouTube’da 2,32 milyon aboneye sahip bir Warzone 2 yayıncısı olan Stonemountain64’e 150.000 $ tahsis edildi. Belgelerde Swagg ve Alex Zedra gibi diğer yayıncılardan da bahsedildi. Zedra ve Swagg’ın adlarının yanında, tahsis edilen fonların yayıncılarla “sohbetlere dayalı” olduğunu vurgulayan bir yıldız işareti vardı.

Bu miktar büyük bir para gibi görünse de, 2022 için 773 milyar dolarlık ABD savunma bütçesinde sadece 3 milyon dolarlık bir düşüş.

Orduların oyun topluluklarının içine adeta sızıyor olması ürkütücü bir gerçek. Oyunların içinde yer alan şiddetin gerçek hayata olan etkisi konusunda, zaten şüpheci olan aileler ve kesimler için daha da sorgulanabilir bir kapı açarken; zamanının çoğunu oyun içinde geçiren ve ideolojik yönlendirmeye daha açık olabilecek kitleleri ve çocuklar zarara çok daha açık hale getiriyor. Eğlenmek ve hayatın getirdiği zorluklardan biraz olsun uzaklaşıp farklı dünyalara dalabilmek için oynadığımız oyunlar, gerçek hayatta insanların hayatlarını yıkan, yok eden kurumlar tarafından araçsallaştırılmıyor olsaydı keşke. Oyun yapımcıları, yayıncılar, turnuva organizatörleri; para için kendi topluluklarını gözden çıkartıp hasara açık hale getiriyor.