Ekonominin Yıktığı Son Kale Steam
Bu sabah, aslında uzun bir süredir kaçınılmaz olduğunu bildiğimiz ama yine de görmezden gelmeye çalıştığımız bir gerçekle yüzleştik. Steam, 1.8 TL olarak önerdiği sabit dolar kurunu 10 TL olarak güncelledi.

Bu sabah, aslında uzun bir süredir kaçınılmaz olduğunu bildiğimiz ama yine de görmezden gelmeye çalıştığımız bir gerçekle yüzleştik. Steam, 1.8 TL olarak önerdiği sabit dolar kurunu 10 TL olarak güncelledi.
Bu da 20 lira civarındaki oyunların 100 liranın üstüne çıktığı anlamına geliyor. Örneğin, 18.50 TL olan Left 4 Dead 2 oyunu artık 125 lira olarak satışta. Yaşam pahalılığı göz önüne alındığında, dışarıda herhangi bir şeyi 20 liraya bulmakta zorlanıyorken oyunları bu fiyattan alabiliyor olmak bu ekonomide bir hayli ucuzdu.
Geçtiğimiz hafta, Steamworks belgelerine yapılan yeni bir güncellemede Valve, fiyat önerilerini “çok daha düzenli bir aralıkta” yenileyeceğini belirtmişti.
Şirket, zaman içinde ekonomik değişikliklere ayak uydurmayı umduğunu belirtmişti fakat bu fiyatlandırma güncellemelerinin sıklığı belirsizdi.
Valve’ın gönderisinde, “Birçok oyun yapımcısı önerilerimizi görmezden gelmeyi ve her para biriminde kendi fiyatlarını belirlemeyi tercih ediyor ve bu gayet iyi” diyor. “Ancak önerilerin, her bir para biriminde fiyatlandırmayı araştırmak için zamanı veya ilgisi olmayan geliştiriciler için yararlı bir veri noktası olmasını umuyoruz.”
İşte Valve’in bahsettiği bu değişiklikler gerçekleştirildi.
Steam bölgesel fiyatlandırması nasıl işliyor?
- Geliştiriciler, oyunları için USD fiyatları belirlediklerinde Steam, diğer para birimlerinde bir dizi öneri sunar.
- Geliştiriciler, bu önerileri tüm bölgeler için kullanmakta veya kendi fiyatlarını belirlemekte özgürdür.
- Herhangi bir bölgesel para biriminin fiyatı eksikse, oyunun bu ülkedeki oyuncular tarafından satın alınamıyor.
- Valve, fiyat önerilerini sadece döviz kurlarından daha fazlasını temel alarak yaptığını belirtiyor: “Sürecimiz […], oyuncuların hayatlarında mal ve hizmetler için ne ödediği konusunda daha derine iniyor.”
- Şirket, farklı ülke ve bölgelerde satın alma gücü paritesi ve tüketici fiyat endekslerini ayarlar.
- Bu, birden fazla ekonomik faktörü hesaba katarak fiyatları ve maliyetleri daha geniş bir şekilde karşılaştırmaya yardımcı olur. Bölgesel fiyatlar olmasaydı, belirli bölgelerden birçok oyuncunun oyun satın almaya gücü yetmeyecekti.